A A A K K K
людям з порушенням зору
КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ВИСОЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

Модифіковані (скорочені) навчальні програми для навчальних предметів українознавчого циклу

Дата: 24.06.2024 10:43
Кількість переглядів: 32

Фото без описуНавчання в умовах війни – виклик, який спричинив освітні втрати в значної частини учнів.

В умовах воєнного стану освітня діяльність набуває особливих підходів як для учнів/учениць в Україні, які пропустили навчання (понад 6 місяців), перебуваючи на тимчасово окупованих територіях, так і для тих, хто паралельно навчається за кордоном і в українських школах.

Для подолання цього виклику державною установою «Український інститут розвитку освіти» сформовано робочі групи та створено модифіковані (скорочені) програми з предметів українознавчого циклу: з української мови та української літератури для 5-7 класів, історії України для 5-6 класів, географії для 6-9 класів, які розроблено відповідно до модельних навчальних програм, рекомендованих Міністерством освіти і науки України, і навчальних програм із зазначених предметів для 8-11 класів закладів загальної середньої освіти.

Наказом МОН № 701 від 16.05.2024 року затверджено Рекомендації щодо використання модифікованих програм з української мови, української літератури, історії України, географії для закладів загальної середньої освіти.

 

Реалізація модифікованих програм має на меті досягнення ключових результатів навчання, зокрема тих знань, умінь і навичок; становлення поглядів, цінностей, інших особистісних якостей, без яких подальше навчання буде ускладненим. Крім того, ці програми дають змогу досягати результатів навчання завдяки скороченню змісту і мають на меті зменшити освітні втрати учнів/учениць, зважаючи на обмеженість часу на освоєння навчального матеріалу.

Запропоновані скорочені програми можуть бути змінені педагогічними працівниками, які організовують навчання, з урахуванням потреб та інтересів учнів/учениць. Кількість навчальних годин, визначена в програмах, є орієнтовною.

Водночас інформуємо, що модифіковані програми можна використовувати для навчання в класах з надолуження освітніх втрат, будь-яких форматів додаткового навчання.

•  Робоча група з розроблення модифікованих (скорочених) навчальних програм з української мови: Котусенко Олена, Крижанівська Ольга, Кричун Людмила, Круть Ірина, Новосьолова Валентина, Онатій Анастасія, Романенко Юлія, Михайловська Неля.

•  Робоча група з розроблення модифікованих (скорочених) навчальних програм з української літератури: Дроздовський Дмитро, Дячок Світлана, Котусенко Олена, Круть Ірина, Малявіна Анна, Молочко Світлана, Онатій Анастасія, Півторак Віталій, Ратушняк Олександр, Ткачук Тарас, Хворостяний Ігор, Яценко Таміла.

•  Робоча група з розроблення модифікованих (скорочених) навчальних програм з історії України: Берендєєв Сергій, Євтушенко Раїса, Желіба Олександр, Кафтан Марина, Макаревич Антоніна, Панарін Олександр.

•  Робоча група з розроблення модифікованих (скорочених) навчальних програм з географії: Гладковський Роман, Горовий Олег, Довгань Андрій, Запотоцький Сергій, Костащук Іван, Лисогор Людмила, Мозговий Артем, Покляцький Сергій, Совенко Валерій.

Джерело: Український інститут розвитку освіти


« повернутися

Вхід для адміністратора