A A A K K K
людям з порушенням зору
КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ВИСОЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

Відбулося розширене засідання колегії та громадської ради при Державній службі якості освіти України.

Дата: 05.06.2024 09:40
Кількість переглядів: 34

4 червня відбулося розширене засідання колегії та громадської ради при Державній службі якості освіти України. Перш ніж розпочати обговорення, учасники схилили голови у хвилині мовчання до Дня вшанування пам’яті дітей, які загинули внаслідок збройної агресії російської федерації проти України.

«Сьогодні розглянемо проміжні результати втілення таких інструментів зовнішнього забезпечення якості освіти, як сертифікація педагогічних працівників, аналіз діяльності місцевих органів управління освітою та інституційні аудити закладів освіти. Також прошу зауважити на інноваційній, по суті, пропозиції порядку денного — сертифікації директорів закладів загальної середньої освіти, що передбачатиме доступ до посади усіх охочих із числа тих, хто складе тестування й виконає практичні завдання», — зазначив Руслан ГУРАК, Голова Служби.

Учасники обговорили питання порядку денного та схвалили проєкти відповідних рішень. У межах засідання підписано меморандум про співпрацю між Державною службою якості освіти України та Громадською організацією «Асоціація сертифікованих педагогічних працівників».

Розширене засідання колегії та громадської ради при Державній службі якості освіти України 4 червня 2024 року

Проміжні результати сертифікації вчителів

Шостий рік поспіль Служба спільно з Міністерством освіти і науки України та Українським центром оцінювання якості освіти реалізують процедуру сертифікації вчителів початкових класів, з 2023 року — сертифікацію вчителів української мови та літератури, вчителів математики базової середньої освіти, які забезпечують реалізацію Державного стандарту на першому циклі базової загальної середньої освіти, а з 2024-го — також учителів навчальних предметів (інтегрованих курсів) громадянської та історичної освітньої галузі «Суспільствознавство».

16 квітня — 31 травня тривав третій етап сертифікації серед 462 вчителів української мови та літератури і 183 вчителів математики. За результатами вивчення практичного досвіду роботи 150 вчителів української мови і літератури (33%) та 56 учителів математики (31%) отримали 120 і більше балів. Оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації забезпечували понад 1000 експертів, які пройшли спеціальне навчання за програмами підвищення кваліфікації.

Неля ВЕЛИЧКО, начальниця управління сертифікації та освітніх програм Служби, зауважила, що з огляду на дані, отримані в ході проведення сертифікації, розробникам програм підвищення кваліфікації педагогічних працівників рекомендовано приділити увагу розвитку таких професійних компетентностей вчителів:

  • української мови та літератури — мовно-комунікативної, предметно-методичної, інформаційно-цифрової та оцінювально-аналітичної;
  • математики — предметно-методичної, оцінювально-аналітичної, інноваційної, рефлексивної та прогностичної.

Розширене засідання колегії та громадської ради при Державній службі якості освіти України

Аналіз діяльності місцевих органів управління освітою

З початку 2024 року Служба та її територіальні органи провели 62 аналізи діяльності місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їх структурних підрозділів з питань освіти. Юрій ВЕРГУН, начальник управління інституційного аудиту Служби, повідомив, що акцент зроблено на вивченні таких питань:

  1. реалізація прав дітей на якісну та доступну освіту;
  2. дотримання вимог законодавства про освіту, територіальної доступності якісної освіти та формування мережі закладів освіти;
  3. забезпечення прав і можливостей осіб з особливими освітніми потребами для здобуття ними освіти на всіх рівнях;
  4. кадрове забезпечення закладів освіти та професійний розвиток педагогічних працівників;
  5. утримання та розвитку закладів освіти на відповідній території;
  6. створення безпечного і здорового освітнього середовища, зокрема в частині запобігання та протидії булінгу (цькування);
  7. ефективність системи управління у сфері освіти;
  8. створення інклюзивного освітнього середовища, універсального дизайну та розумного пристосування;
  9. прозорість та відкритість у діяльності органу місцевого самоврядування;
  10. реалізація Концепції національно-патріотичного виховання в системі освіти;
  11. ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів.

Ці заходи регламентовано Порядком здійснення аналізу діяльності місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їх структурних підрозділів з питань освіти, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 07.12.2021 № 1313.

Розширене засідання колегії та громадської ради при Державній службі якості освіти України

Інституційні аудити закладів загальної середньої освіти

У березні 2024 року Служба відновила інституційні аудити. Наразі проведено 45 позапланових інституційних аудитів (82% очно, а 18% — у змішаному форматі).

За результатами виокремлено проблемні питання, які засновники та керівники закладів загальної середньої освіти мають вирішити спільно. До прикладу, за напрямом «Управлінські процеси закладу освіти»:

  1. У більшості закладів освіти розроблено стратегії розвитку, що схвалені педагогічною радою та затверджені засновником, оприлюднені на офіційних вебсайтах. Одначе у 24% закладів цей документ не затверджений засновником, а 16% не здійснюють стратегічне планування власної освітньої діяльності. Більшість стратегій розвитку (69%) містять компоненти, характерні для стратегічного планування (визначено місію, візію, стратегічні цілі та кроки їх досягнення, проведено SWOT-аналіз наявних ресурсів), однак у третині не враховано особливості діяльності закладу освіти, у змісті закладено переважно загальну інформацію.

  2. Річне планування здійснюють 100% закладів освіти, однак в 11% відсутній аналіз діяльності за попередній навчальний рік. Доповнення до річного плану та його корегування відбувалося у 43% закладах. Заходи, спрямовані на реалізацію стратегії розвитку, планують 55% закладів, та лише в 24% враховано результати самооцінювання за попередній навчальний рік і передбачено конкретні кроки для підвищення якості освітньої діяльності. У 58% закладів у змісті річного плану переважають поточні завдання.

  3. Переважна більшість закладів освіти (92%) розробили положення про внутрішню систему забезпечення якості освіти. У 80% визначено цілі, стратегії (політики) і процедури, компоненти забезпечення якості освіти, однак у понад третини (36%) не передбачено інструментарій для аналізу й оцінювання. Лише третина закладів визначила періодичність і механізм проведення самооцінювання. У більшості випадків (56%) результати самооцінювання освітнього та управлінського процесів не включено до річного звіту керівника та не оприлюднено на вебсайтах, у значній частині (36%) не відбувається їх обговорення з учасниками освітнього процесу.

розширене засідання колегії та громадської ради при Державній службі якості освіти України

Питання сертифікації директорів закладів загальної середньої освіти

Колегія та громадська рада підтримали ініціативу Служби щодо сертифікації керівників закладів загальної середньої освіти.

Відтак до Закону України «Про повну загальну середню освіту» будуть запропоновані зміни, щоб передбачити сертифікацію осіб, які бажають взяти участь у конкурсі на посаду керівника закладу загальної середньої освіти вперше чи у зв’язку із закінченням строку дії контракту. Сертифікація кандидатів на посаду керівника закладу освіти включатиме оцінювання фахових знань та умінь шляхом тестування й розв’язування практичних завдань.

Очікується, що запровадження сертифікації сприятиме реалізації завдань Уряду щодо створення нової прогресивної системи підготовки й розвитку освітніх управлінців, їх обрання на посаду та підтримки розвитку на посаді керівника закладу загальної середньої освіти і підвищенню престижності посади.

Олександр Якименко - розширене засідання колегії та громадської ради при Державній службі якості освіти України

Нагадаємо, ініціативу розбудови системи сертифікації керівників закладів загальної середньої освіти схвалено рішенням Колегії Державної служби якості освіти України від 19 лютого 2021 року. Минулоріч Інститут освітньої аналітики провів ІІ етап моніторингового дослідження щодо впровадження реформи НУШ у 143 пілотних закладах освіти. Значна частка керівників закладів освіти зазначила, що потребують розвитку чи вдосконалення вмінь і навичок забезпечення якості освіти й функціонування внутрішньої системи забезпечення якості освіти (45%), стратегічного управління (33%) та нормативно-правової обізнаності (31%).


« повернутися

Вхід для адміністратора