A A A K K K
людям з порушенням зору
КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ВИСОЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

МОН рекомендує провести у закладах освіти цикл уроків «Міста Героїв. Перемоги України у війні», присвячених звільненню населених пунктів

Дата: 28.03.2024 10:26
Кількість переглядів: 62

Лист МОН від 21.03.2024 р. №1/4920-24 (щодо проведення в закладах загальної середньої освіти циклу уроків «Міста Героїв. Перемоги України у війні»)

Березень 2022 року став переломним моментом у повномасштабній війні росії проти України. Сили безпеки й оборони України завдяки мужності та стійкості розпочали звільнення міст і сіл, окупованих російськими військами.

21 березня 2022 року українські сили оборони, зокрема 72-а бригада, звільнили село Мощун Бучанського району Київської області. Битва за Мощун стала одним із переломних моментів в історії сучасної України.

Після переможної битви за Мощун було звільнено низку інших населених пунктів України: Макарів, Ірпінь, Гостомель, Бородянку, Ворзель, Бучу, Городню, Ягідне, Тростянець, Охтирку та інші.

2 квітня від окупантів повністю визволили Київщину й Чернігівщину, а 4 квітня - Житомирщину та Сумщину, пізніше - населені пункти Харківщини, Херсон.

Звільнення цих міст і сіл стало можливим завдяки героїзму українських воїнів, підтримці українського народу, ефективній координації дій Сил безпеки й оборони України, військовій допомозі з боку країн-партнерів, а також свідченням того, що український народ не здасться, буде боротися за свою свободу і перемогу.

Інформуємо, що під час робочої поїздки до Київської області Президент України Володимир Зеленський узяв участь у тематичному уроці «Міста героїв. Перемоги України у війні», який відбувся в ліцеї № 1 Гостомеля для учнів 10-х класів: https://www.president.gov.ua/news/prezident-pospilkuvavsya-zi-shkolyarami-gostomelya-pro-mista-89789

 

Зважаючи на викладене, Міністерство освіти і науки України пропонує до кінця 2023/2024 навчального року провести в закладах загальної середньої освіти для учнів середньої та старшої школи цикл уроків «Міста Героїв. Перемоги України у війні», присвячених звільненню населених пунктів різних регіонів нашої держави від російської окупації.

Під час підготовки та проведення заходів рекомендуємо використовувати такі матеріали:

Матеріали, розроблені МОН:

1. «Як говорити про російсько-українську війну в школі. Уроки стійкості, боротьби та перемог» (відповідно до підходів для різних вікових груп):

https://mon.gov.ua/ua/news/yak-govoriti-pro-rosijsko-ukrayinsku-vijnu-v-shkoli-mon-stvorilo-posibnik

Матеріали, створені Українським інститутом національної пам'яті:

1. Окремий розділ із матеріалами до річниці визволення (у розрізі регіонів):

https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/vchytelyam/videolekciyi/osvitniy-proyekt-dialogy-pro-viynu;

2. Загальний розділ «Російсько-українська війна: історичний контекст» із важливими статтями, відео, довідковими матеріалами:

https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/rosiysko-ukrayinska-viyna-istorychnyy-kontekst;

3. Рекомендації щодо проведення заходів, пов’язаних зі збереженням та вшануванням пам’яті учасників, жертв та загалом подій російсько-української війни:

https://uinp.gov.ua/pres-centr/novyny/opublikovano-metodychni-rekomendaciyi-vshanuvannya-pamyati-zhertv-ta-uchasnykiv-rosiysko-ukrayinskoyi-viyny;

4. Освітній проект «Діалоги про війну», створений у співпраці з Героєм України Володимиром Жемчуговим (містить методичні рекомендації до проведення уроків):

https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/vchytelyam/videolekciyi/osvitniy-proyekt-dialogy-pro-viynu

Матеріали Проекту підтримки дитячого читання «ВагаВоока. Простір української дитячої книги»:

1. «Терапія читанням: як говорити з дітьми про війну» (серія лекцій, інтерв’ю та публічних обговорень):

https://www.barabooka.com.ua/terapiya-chitannyam-yak-govoriti-z-ditmi-pro-vijnu/

Інформацію щодо проведених заходів просимо активно висвітлювати на сайтах закладів освіти.


« повернутися

Вхід для адміністратора