A A A K K K
людям з порушенням зору
КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ВИСОЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

Звіт про проведення Всеукраїнського місячника шкільних бібліотек в закладах загальної середньої освіти «ВИСОЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

Дата: 05.11.2021 14:10
Кількість переглядів: 104

З 1 по 31 жовтня 2021 року в закладах освіти «ВИСОЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ  ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» відбувся Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності». Місячник було проведено в шести закладах загальної середньої освіти. Бібліотечне краєзнавство – це складова частина загального краєзнавства, особливості якого обумовлено специфікою бібліотечної справи.  Його мета: виявити, зібрати і надати для використання всі матеріали, пов’язані з певною місцевістю, яка для користувачів бібліотекою є рідним краєм. За допомогою цікавих форм і методів популяризації історико-краєзнавчої літератури, джерел історії і культури, про охорону природи краю, творчість місцевих письменників, проведено наступні заходи:

   Краєзнавство – один з важливих напрямків роботи бібліотек, який сприяє вихованню у читачів любові і дбайливого ставлення до рідної землі – своєї «малої батьківщини», її історії, поваги до народних традицій і звичаїв, фольклору, любові до природи.

   Місячник розпочався з анкетування учнів на тему «Мій вклад у розвиток рідного краю». Аналіз анкетування виявив, що учням відомо про проблеми з довкіллям  у всьому світі, а самі вони намагаються допомогти, саджаючи нові дерева, квіти і найголовніше – проявляють бережливе та поважне ставлення до природи.

   Протягом місячника були здійснені рейди-перевірки стану підручників по класах, проведено ряд бесід про правила користування і зберігання навчальної літератури. Перевіркою було встановлено, що більшість учнів, все ж таки, ставляться до збереження підручників відповідально, намагаються дбайливо ними користуватися.

    В навчальних КЗ «Височанський ліцей №2», КЗ «Зеленогайський ліцей», КЗ «Покотилівський ліцей №2» класними керівниками  та бабліотекарями було проведено:

- вернісаж малюнків «Природа мого краю в минулому і сьогодні», «Мій рідний край», «Рідний край та його краса»;

- виготовлення листівок «Мій рідний край, моя земля – чудова Харківщина!».

    Також було проведено конкурс на кращу декламацію віршів у КЗ «Покотилівський ліцей №2», КЗ «Зеленогайський ліцей».

- конкурс віршів «Природа у поезії»,  «Стежками рідного краю»;

- свято «Посвята в читачі» КЗ «Височанський ліцей №2»;

- день бібліотворчості «Осінні фантазії» КЗ «Височанський ліцей №2»;

- краєзнавчі подорожі «Барви осені», краєзнавчі читання «Знай і люби свій край» КЗ «Височанський ліцей №2».

    Великої популярності серед дітей набувають уроки-презентації, які діти самостійно готують під керівництвом класних керівників та бібліотекарів. Такі презентації було проведено в КЗ «Височанський ліцей №2», КЗ «Покотилівський ліцей № 2»,

- урок-презентація «Поети рідного краю», урок - подорож «В далекі часи…», екскурсія «Вулицями нашого селища»;

   Учні з задоволенням відвідали місцеву селищну бібліотеку, екскурсія була дуже цікавою та пізнавальною.

- книжкова виставка «Рідний край – гордість моя». В бібліотеці було організовано книжкову виставку нових надходжень «Вернісаж новинок», біля якої проводились огляди нової літератури, а також виставку «Мій край – моя історія жива», де було  запропоновано учням оглянути літературу, яка пов’язана з історією виникнення рідного селища, його розвитку, книжки авторів наших земляків, а також література про відомих людей Бабаїв.

- відкриття краєзнавчого гуртка «Зернятко Сковороди» та читання «Байок Харківських».

   КЗ «Височанський ліцей №1» були створені віртуальні виставки, відеокліпи на теми: «Вивчай і знай свій рідний край», про історичне минуле селища, «смт. Високий з висоти пташиного польоту» відеоролик з інтернету, «Видатний односелець» про Гната Хоткевича; краєзнавчі читання «Знай і люби свій край»фотоконкурс «Чудовий край – чудової краси!», в якому із задоволенням взяли участь  учні ліцею. Діти зробили цікаві, незвичайні та яскраві фото природи нашого селища, які вражають своєю красою і багатством. Також учнями було підготовлено відеоролик «Рідне селище – через призму екології».

    Головною метою Всеукраїнського місячника є сприяння поглибленню пізнавального інтересу учнів до рідного краю як складової України, виховання у дітей поваги і шанобливого ставлення до історико – культурної спадщини, пробудженню почуття національної свідомості, любові та поваги до своєї Батьківщини.

 



« повернутися

Вхід для адміністратора