A A A K K K
людям з порушенням зору
КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ВИСОЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

На допомогу фахівцям психологічної служби системи освіти України

Дата: 27.04.2022 21:23
Кількість переглядів: 60

Відділом наукового та навчально-методичного забезпечення змісту позашкільної освіти та виховної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» у співпраці з ГО «Ла Страда-Україна» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) проводиться цикл заходів для фахівців/фахівчинь психологічної служби освіти щодо психологічної допомоги, технології консультування, терапії під час переживання втрати, відновлення психолога після роботи з учасниками освітнього процесу, які проживають горе.

26 квітня 2022 року проведено одинадцятий  вебінар «Психосоматичні розлади та емоції нашого тіла у дні війни: як допомогти дитині. Арт-техніки та вправи». Спікеркою заходу  була Наталія Сабліна,  кандидатка психологічних наук, психологиня, психотерапевтка, керівниця Тренінгового Центру Наталії Сабліної, тренерка Національної тренерської мережі  ГО «Ла Страда-Україна».

На заході були розглянути наступні питання:

  1. Психосоматика та психосоматичні розлади.
  2. Емоції тіла у дні війни.
  3. Емоції, пов’язані з війною, та емоції під час війни.
  4. Використання арт-технік, як способу зцілення.
  5. Вправи при роботі з дітьми, які постраждали від воєнних дій.

Матеріали вебінару можна переглянути за покликанням: https://youtu.be/hu4lW90C7zQ

21 квітня 2022 року проведено десятий вебінар «Тіло та емоції як інструменти допомоги в роботі фахівців психологічної служби у системі освіти України». Спікеркою заходу була Ольга Міненкопсихологиня, інтерперсональна консультантка, краніосакральна терапевтка.

На заході були розглянути наступні питання:

  1. Нейробіологічне розуміння тілесно-емоційних проявів людини.
  2. Стрес та тривога як феномени людської природи.
  3. Емоційна грамотність в роботі фахівців психологічної служби.
  4. Базові емоції та їх фізіологічне відображення в тілі.
  5. Техніки самодопомоги та нормалізації стану фахівця  та клієнта.

Матеріали вебінару можна переглянути за покликанням: https://youtu.be/c4GWujlaC0Q

19 квітня 2022 року відбувся дев’ятий вебінар «Як надавати психологічну допомогу і залишатися в ресурсі». Спікеркою заходу  була Наталія Сабліна,  кандидатка психологічних наук, психологиня, психотерапевтка, керівниця Тренінгового Центру Наталії Сабліної, тренерка Національної тренерської мережі  ГО «Ла Страда-Україна».

На заході були розглянути наступні питання:

  1. Надання першої психологічної допомоги.
  2. Діагностичні техніки при роботі з дітьми, які постраждали від воєнних дій.
  3. Робота з травмою і горем.
  4. Колесо життєвого балансу.
  5. Як стежити за своїм ресурсним станом?
  6. Способи створення ресурсного стану.
  7. Кроки для підтримання емоційної стабільності.
  8. Медитативні практики.

Матеріали вебінару можна переглянути за покликанням: https://youtu.be/n2cMi1nxaQQ

12 квітня 2022 року відбувся восьмий вебінар «Арт методики в кризових інтервенціях з дітьми». Спікеркою заходу була Валентина Буковська, представниця ГО «MentalhealthService», координаторка проєктів, психологиня, тренерка Національної тренерської мережі ГО «Ла Страда-Україна».

На вебінарі були розглянути такі питання:

  1. Особливості поведінки людини в кризових і надзвичайних ситуаціях.
  2. Концепції світосприйняття людиною до травми та після травми.
  3. Арт-терапевтичні методи роботи на етапі надання ППД та кризові інтервенції.
  4. Види арт-терапії. Особливості роботи з матеріалами.
  5. Арт-терапія як засіб подолання психічних травм у дітей та підлітків.
  6. Форми арт-терапії в роботі з підлітками.
  7. Арт терапевтичні методи в роботі з травмою.

Матеріали вебінару можна переглянути за покликанням:  https://youtu.be/-232e6-GYBs

07 квітня 2022 року проведено сьомий вебінар «Практичні вправи та техніки для дітей при психотравмуючій події». Спікеркою заходу була  Вікторія Мельничук, завідувачка сектору соціально-педагогічної роботи відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту позашкільної освіти та виховної роботи  ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти», тренерка Національної тренерської мережі  ГО «Ла Страда-Україна».

На вебінарі були розглянуті такі питання:

  1. Дихальні техніки для зняття стресу та панічних атак.
  2. Тілесні техніки боротьби зі стресом для дітей.
  3. Вправи на зняття психоемоційного напруження.
  4. Види арт-терапії, як способу зцілення за допомогою творчого самовираження.
  5. Робота з природними матеріалами. Виготовлення аплікацій. Робота з пластиліном, солоним тістом.
  6. Вправи для релаксації та нормалізації самопочуття.
  7. Ресурси для релаксу, які сприяють покращенню настрою.

Матеріали вебінару можна переглянути за покликанням: https://youtu.be/geMAvkBR2K8

05 квітня 2022 року відбувся шостий вебінар «Резилієнс і травма. Практика організації роботи в закладі освіти з дитиною, яка пережила травмуючу подію». Спікеркою заходу була  Тетяна Войцях, психологиня, арт-терапевтка, тренерка та медіаторка Національної медіаторської мережі ГО «Ла Страда-Україна».

На вебінарі були розглянуті такі питання: 1) підходи до надання допомоги людям у надзвичайних ситуаціях; 2) вікові особливості реакцій дітей на травмуючі події; 3) перебіг травматичного досвіду; 4) ризики формування або закріплення девіантної поведінки; 5) як дорослі можуть захистити дітей від руйнівних наслідків надзвичайних ситуацій; 6) базове ставлення педагога до дитини, яка пережила травмуючу подію; 7) вправи та техніки, спрямовані на розвиток складових резилієнс.

Матеріали вебінару можна переглянути за покликанням:  https://youtu.be/wEP1j8xNFkw

31 березня 2022 року проведено п’ятий вебінар «Базові основи формування резилієнс (життєстійкості) у дітей». Спікеркою заходу була Тетяна Войцях, психологиня, арт-терапевтка, тренерка та медіаторка Національної медіаторської мережі ГО «Ла Страда-Україна». На вебінарі було розглянуто такі питання: 1) поняття резилієнс; важливі умови та роль закладів освіти у формуванні резилієнс у дітей; 2) класифікація травматичних подій; 3) фактори, які впливають на інтенсивність стрес-реакції; 4) особливості реакції на стрес в екстремальних травматичних умовах; 5) завдання заходів із психосоціальної підтримки та психічного здоров’я; 6) основні фактори та ресурси розвитку резилієнс у дітей; 6) способи педагогічного спілкування та їх вплив на формування безпечного освітнього середовища.

Матеріали вебінару можна переглянути за покликанням: https://youtu.be/Js8DXaEbNwY

29 березня 2022 року відбувся четвертий вебінар «Кризове консультування для фахівців психологічної служби освіти в Україні. Частина 2». Спікерка заходу Валентина Буковська, представниця ГО «MentalhealthService», координаторка проєктів, психологиня, тренерка Національної тренерської мережі ГО «Ла Страда-Україна», висвітлила такі питання: умови кризового консультування під час воєнних дій; дебрифінг (за Дж. Мітчелом) як метод роботи з особами, які постраждали від воєнних дій; багатовимірна модель внутрішньої стійкості BASIS РН; кризові інтервенції: особливості, технології та етапи; майндфулнес – орієнтована протидія стресу (МВSR).

Матеріали вебінару можна переглянути за покликанням https://youtu.be/UyHUk_FFBa0

24 березня 2022 року відбувся третій вебінар «Кризове консультування для фахівців психологічної служби освіти в Україні». Спікеркою заходу була Валентина Буковська, представниця ГО «MentalhealthService», координаторка проєктів, психологиня, тренерка Національної тренерської мережі ГО «Ла Страда-Україна». На вебінарі були розглянуті такі питання: 1) етапи надання психосоціальної допомоги; 2) основні етапи першої психологічної допомоги; 3) реакція психіки та нервової системи на травмуючу подію; 4) кризова інтервенція (модель BASIS); 5) технології та етапи кризової інтервенції.

Матеріали вебінару можна переглянути за покликанням https://youtu.be/N2H9Ly7aOnE

23 березня 2022 року Інститутом модернізації та змісту освіти організовано зустріч з представниками МОН та Ізраїлю щодо системи психологічної підтримки учасників освітнього процесу у воєнний період і проведення каскадного навчання фахівців/фахівчинь психологічної служби у системи освіти щодо психологічної допомоги; технології консультування; терапії під час переживання втрати, ПТСР та відновлення психолога після роботи із учасниками освітнього процесу, які проживають горе; гострих реакцій на стрес.

На початку зустрічі з вітальним словом виступила кандидатка педагогічних наук, начальниця відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту позашкільної освіти та виховної роботи  Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Ольга Флярковська.

Також учасників заходу привітали Віктор Сальков, в. о. керівника експертної групи з питань позашкільної та інклюзивної освіти директорату дошкільної, шкільної, позашкільної та інклюзивної освіти МОН, та начальниця відділу наукового та навчально-методичного забезпечення змісту позашкільної освіти та виховної роботи ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» Ольга Флярковська.

Представниця Ізраїльського центру пані Юлія розповіла про ізраїльську систему психологічної підтримки учасників освітнього процесу у воєнний період.

Представники Івано-Франківської, Львівської, Хмельницької, Закарпатської, Тернопільської областей озвучили потреби регіонів щодо навчання практичних психологів і соціальних педагогів стосовно надання підтримки та допомоги дітям, педагогам, батькам з числа переселенців, осіб, які були в гарячих точках, бомбосховищах, осіб, що переміщуються, біженців і місцевого населення.

22 березня 2022 року відбувся другий онлайн-вебінар «Як говорити з дитиною про війну. Техніки психологічної допомоги дитині». Спікеркою заходу була Іванна Гриців, практична психологиня, тренерка Національної тренерської мережі ГО «Ла Страда-Україна». На заході були розглянути такі питання: 1) реакції дітей на стресову ситуацію; 2) перша ментальна допомога дитині у стресовій ситуації; 3)принципи реагування в кризовій ситуації; 4) практики стійкості.

Матеріали вебінару можна переглянути за покликанням: https://youtu.be/l_a1NBhztOs

17 березня 2022 року проведено перший вебінар «Перша психологічна допомога. Алгоритм дій». Спікеркою заходу виступила Наталія Сабліна, кандидатка психологічних наук, психологиня, психотерапевтка, керівниця Тренінгового Центру Наталії Сабліної. У заході взяли участь більше ніж 300 фахівців, які розглянули питання: 1) хто потребує та коли потрібно надавати першу психологічну допомогу; 2) де можна надавати першу психологічну допомогу; 3) етика надання першої психологічної допомоги; 4) принципи екстреної психологічної допомоги; 5) алгоритм надання першої психологічної допомоги.

Матеріали вебінару можна переглянути за покликанням: https://youtu.be/mj0iRXkjGR8


« повернутися

Вхід для адміністратора