A A A K K K
людям з порушенням зору
КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ЦЕНТР ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ВИСОЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ ХАРКІВСЬКОГО РАЙОНУ ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ»

ЗВІТ ПРО ПРОВЕДЕННЯ ВСЕУКРАЇНСЬКОГО МІСЯЧНИКА ШКІЛЬНИХ БІБЛІОТЕК У ЗАКЛАДАХ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ ВИСОЧАНСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

Дата: 04.11.2021 13:36
Кількість переглядів: 94

З 01 по 31 жовтня 2021 року в закладах загальної середньої освіти Височанської селищної ради відбувся Всеукраїнський місячник шкільних бібліотек під гаслом «Краєзнавство в шкільній бібліотеці: нові традиції та цінності».

Краєзнавство – один з важливих напрямків роботи бібліотек, який сприяє вихованню у читачів любові і дбайливого ставлення до рідної землі – своєї «малої батьківщини», її історії, поваги до народних традицій і звичаїв, фольклору, любові до природи.

Метою проведення місячника шкільних бібліотек було виявити, зібрати і надати для використання всі матеріали, пов’язані з певною місцевістю, яка для користувачів бібліотекою є рідним краєм. Місячник розпочався з анкетування учнів на тему «Мій вклад у розвиток рідного краю». Аналіз анкетування виявив, що учням відомо про проблеми з довкіллям в усьому світі, а самі вони намагаються допомогти, саджаючи нові дерева, квіти і найголовніше – проявляють бережливе та поважне ставлення до природи.

За допомогою цікавих форм і методів популяризації історико-краєзнавчої літератури, джерел історії і культури, охорони навколишнього середовища, творчості місцевих письменників, було проведено безліч заходів як в закладі освіти, так і за його межами. Враховуючи несприятливу епідемічну ситуацію, багато форм роботи відбувалися в дистанційному режимі.

Протягом місячника були здійснені рейди-перевірки стану підручників по класах, проведено ряд бесід про правила користування і зберігання навчальної літератури. Перевіркою було встановлено, що більшість учнів, все ж таки, ставляться до збереження підручників відповідально, намагаються дбайливо ними користуватися.

Завідувачами шкільних бібліотек (бібліотекарями) разом із класними керівниками КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 2», КЗ «ЗЕЛЕНОГАЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ», КЗ «ПОКОТИЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 2», КЗ «ПОКОТИЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ПРОМІНЬ», КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 1» були проведені вернісаж малюнків на теми: «Природа мого краю в минулому і сьогодні», «Мій рідний край», «Рідний край та його краса»; учні середньої школи долучилися до виготовлення листівок «Мій рідний край, моя земля – чудова Харківщина!».

Працівниками шкільних бібліотек КЗ «ПОКОТИЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 2», КЗ «ЗЕЛЕНОГАЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ» було проведено конкурс на кращу декламацію віршів «Природа у поезії», «Стежками рідного краю».

У КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 2» та КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 1» відбулися урочистості посвяти учнів 1-го класу у читачі шкільної бібліотеки.

Провідним бібліотекарем КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 2» було проведено день бібліотворчості «Осінні фантазії».

Краєзнавчі подорожі «Барви осені» та краєзнавчі читання «Знай і люби свій край» були проведені працівниками КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 2», КЗ «БАБАЇВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ» та КЗ «ЗЕЛЕНОГАЙСЬКИЙ ЛІЦЕЙ».

Великої популярності серед дітей набувають уроки-презентації, які діти самостійно готують під керівництвом класних керівників та бібліотекарів. Такі презентації було проведено в КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 1», КЗ «ПОКОТИЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ «ПРОМІНЬ», КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 2», КЗ «ПОКОТИЛІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ № 2» за темами: «Поети рідного краю», «В далекі часи…», «Вулицями нашого селища».

Учні з задоволенням відвідали місцеві селищні бібліотеки, екскурсія була дуже цікавою та пізнавальною.

В усіх закладах загальної середньої освіти були організовані змінні книжкові виставки «Рідний край – гордість моя», «Поети Харківщини», «Стежками Г.С.Сковороди», «Мій край – моя історія жива», де було запропоновано учням оглянути літературу, яка пов’язана з історією виникнення рідного селища, його розвитку, книжки авторів наших земляків тощо. В бібліотеках було організовано книжкову виставку нових надходжень «Вернісаж новинок», біля якої проводились огляди нової літератури. Учні КЗ «БАБАЇВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ» мали змогу ознайомитися з літературою про відомих людей селища Бабаї .

У КЗ «БАБАЇВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ» відбулося відкриття краєзнавчого гуртка «Зернятко Сковороди» та літературного гуртка «Читання байок Харківських».

Працівниками КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ №1» були створені віртуальні виставки літератури, відеокліпи на тему: «Вивчай і знай свій рідний край». Цікаву он-лайн зустріч провели учні середніх класів КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ №1», де мали змогу ознайомилися з історичним минулим селища Високий а також переглянули відео на тему «смт. Високий з висоти пташиного польоту».

Учні старших класів КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ №1», КЗ «ВИСОЧАНСЬКИЙ ЛІЦЕЙ №2» разом із класними керівниками провели он-лайн екскурсію про Гната Хоткевича на тему «Видатний односелець» та краєзнавчі читання «Знай і люби свій край».

В закладах загальної середньої освіти Височанської селищної ради було проведено освіти фотоконкурс «Чудовий край – чудової краси!», в якому із задоволенням брали участь учні різних вікових категорій. Діти зробили цікаві, незвичайні та яскраві фото природи свого селища, які вражають своєю красою і багатством. Також учнями було підготовлено відеоролик «Рідне селище – через призму екології».

Результатом проведення місячника в закладах загальної середньої освіти Височанської селищної ради Всеукраїнського стало сприяння поглибленню пізнавального інтересу учнів до рідного краю як складової України, виховання у дітей поваги і шанобливого ставлення до історико – культурної спадщини, пробудженню почуття національної свідомості, гідності, любові та поваги до своєї Батьківщини.


« повернутися

Вхід для адміністратора